Ahhoz, hogy a Tiffany-lámpánk valóban ragyogó éke legyen otthonunknak, időről időre meg kell tisztítani – ehhez adok most tanácsokat.

Tiffany-lámpaernyő és -talapzat

Ha a Tiffany-lámpa színes üvegből vagy jáde kőből készült, soha nem használjon olyan vegyszereket a tisztításhoz, mely ammóniát vagy fehérítőt tartalmaz. Helyette egy tiszta törlőruhára tegyen kis citromolaj alapú bútortisztítót, majd finoman törölje le vele a lámpaernyőt kívül-belül. A citromolaj tartalmú bútortisztító előnye, hogy a Tiffany-lámpához használt forrasztást is óvja az oxidációtól. Ilyen termékkel nyugodtan tisztíthatja a lámpa talapzatát is.

Ha a Tiffany-lámpája nem színezett üvegből áll össze, akkor egyszerűen ablaktisztító folyadékkal és szöszmentes ruhával tisztítható.

Általános ápolás

A Tiffany-lámpáját rendszeresen portalanítsa egy toll poroló segítségével. Ha a lámpa a konyha közelében van, ne felejtsük el, hogy a főzés során zsír csapódhat ki rá – mint minden másra a konyhában. Ezt úgy tüntetheti el a legegyszerűbben, ha egy kis zsíroldóval átitatott törlőruhával tisztítja meg az ernyőt. A kezét mindenképpen óvja egy gumikesztyűvel!