Duol.hu – A lakásában mindenki a harmóniára és az egyediségre törekszik. A tiffany-technikával készült vázák, ajtók és ablakok ezeknek az igényeket tökéletesen megfelelnek.

Lévainé Nagy Katalin már több mint tizenöt éve foglalkozik a tiffany-technikával, ami a régi ezüstmetszésből alakult ki, ezt egyszerűsítették le néhány száz évvel ezelőtt. A tárgyak elkészítése rendkívül érdekes. A szakember először megtervezi a mintát, kitalálja a színvilágot és a formát. Egy papíron megrajzolja, kivágja, majd megfelelő színű üvegből kimetszi a darabokat. Ezeket megcsiszolja, majd fémszállal vonja be, és jöhet a forrasztás.

Katalin először hobbi szinten kezdett el érdeklődni a technika iránt, több tanfolyamot is elvégzett, járt a szakma egyik mesteréhez is. Mára már kinőtte magát, nem csak hobbi számára, hivatás is egyben. Családi háza igazi bemutatóterem, mindenhol az általa készített tárgyakat láthatjuk. – Egyre többen jönnek hozzám, hogy készítsek a lakásukba tárgyakat. Mindig örömmel fogadom az új feladatokat – árulta el Katalin.

Ezzel a technikával készíthetünk lámpát, szalvéta tartót, ajtó-, ablak-, és bútordíszt, ékszerdobozt, mécsestartót, tükröt, gyümölcsös- és süteményestálat, vagy éppen faliképet, tehát bármit, amit csak el tudunk képzelni. A tárgyak készülhetnek egyedi igények szerint is, de a szakember kész mintákat is tud mutatni az érdeklődőknek. Mindenki számára fontos, hogy a tárgyakat a saját környezetükhöz igazíthatják.

Tévhit, hogy egy ilyen technikával készült tárgy csak egy régimódi lakásban mutat jól. Készíthetünk ugyanis modern dolgokat is, kevés mintával és színnel. A technika nagy tudást és odafigyelést igényel, aprólékos, precíz munkát. Az is köztudott, hogy a tiffany-technikával készült tárgyak nem olcsók. Ennek egyik oka, hogy az erre a célra kitalált üvegek ára nagyon magas (több tízezer forint), de sok eszközre is szükség van az adott tárgy elkészítéséhez. Csak a képzelet szab határt a művésznek.

Szerző: Vinczellér Anita